BlijburgBlijburgBlijburgBlijburgBlijburgBlijburgBlijburg

Blijburg

Blijburg aan zee. Adres: Pampuslaan 501 - 1087 HP - Amsterdam. Reserveren: 020 416 0330.
Facebook

FRIDAY NIGHT CUBA(!) CLUB met Estrella Acosta!

Blijburg

Friday 01 August 2014


We hebben een van de beste Cubaanse zangeressen weten te strikken!
Trots!

Estrella y Trio Yorugua:

Daniel de Moraes (gitaar), José Lopretti (bas), Enrique Firpi (drums), Estrella Acosta (zang)

Zangeres Estrella Acosta geeft een nieuwe draai aan de traditionele muziek uit haar thuisland door Cubaanse muziek te koppelen aan jazz en Zuid-Amerikaanse muziekstijlen. Op deze avond spelen Estrella en haar band van internationale topsolisten een mix van son, bolero, samba, cadombe, bossa nova en Afro-Cubaanse/Braziliaanse jazz. Hun muziek is een ontmoeting tussen verschillende culturen, tussen tradities en nieuwe ideeën - levendige muziek vol passie en warmte.

 Estrella Acosta is een veelzijdige zangeres - terwijl ze het zingen van de volksmuziek van haar moederland nooit heeft losgelaten, is ze evenzeer thuis in Braziliaanse- en jazz-stijlen. Met haar ontspannen frasering en haar warme, aardse stem geeft zij de Cubaanse muziek een geheel eigen benadering.

 

Momenteel leidt Estrella de bands Esquina 25 en Estrella’s Guajira, waarmee ze optrad op internationale festivals, zoals World Music Chicago, Curaçao Jazz en North Sea Jazz en deze zomer op Sunfest '14 in Ontario, Canada. In Nederland trad zij ook op met allerlei projecten en was ze gast bij het Metropole Orkest.

Estrella nam drie cd's op voor het label eStar - de tweede, Alma Guajira - Cuban Country Songs, werd genomineerd voor een Edison en de nieuwste, Esquina 25, wordt internationaal geprezen: 

 "One of the best recordings of Cuban music realized in Europe... Estrella Acosta is one of the most versatile caribbean singers of our times."   - Luis Tamargo, Contacto, USA

 

website:  www.estar.nl

ENGLISH:

Cuban vocalist Estrella Acosta is one of the most versatile singers living is Europe. Though she never stopped singing the folk songs of her motherland, she is at home with Brazilian and jazz styles. With her relaxed phrasing and warm, earthy voice she brings a fresh innovative approach to Cuban music.
In 1996 she brought out her first cd Navegando de La Habana a Rio featuring her lyrics and compositions by participating musicians, Brazilian pianist Luizão Paiva and Uruguayan guitarist Leonardo Amuedo. This recording received enthusiastic reviews from the Dutch and international press.
On her second cd Alma Guajira, nominated for an Edison (Dutch Grammy), Estrella takes you on a trip through the Cuban countryside with her fresh take on traditional songs, played with all the flavor and spontaneity that is so typical of this music, la música guajira. The recording is a tribute to her motherland and to her family from San José de los Ramos in the province of Matanzas, where she spent much of her youth. Together with her team of the best Cuban musicians in Europe, who know how to make the music swing, Estrella presents a new outlook on the música guajira combining this traditional style with contemporary arrangements and original interpretations.
Estrella has appeared at the Brussels Viva Brasil Festival, the Curaçao Jazz Festival, the Heineken Jazz Festival, the Dunya Multicultural Festival and three editions of the North Sea Jazz Festival. She performed at renowned clubs like the BIMhuis (Amsterdam), Sounds of Brasil (New York City), Ronnie Scott's (London), and at all major venues in the Netherlands.
The Dutch VPRO television show Vrije Geluiden invited Estrella and her band for a feature on their program. It was broadcast Sunday May 6, 2007 on the Nederland 2 channel. She participated with her full band and also in duo with Cuban guitarist/tresero Carlos Irarragorri.